De afluisterpraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA worden mogelijk als illegaal bestempeld in de VS. En het Centraal Planbureau ziet iets minder krimp van de Nederlandse economie dit jaar. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1. De prominente hedgefondsmanager Bill Ackman heeft wederom een blauwtje gelopen bij Herbalife, een Amerikaans voedingsbedrijf dat hij heeft geshort (speculeren op daling aandelenkoers, red).
Ackman gokte eind 2012 op een daling van aandelenkoers van Herbalife omdat het bedrijfsmodel op drijfzand zou zijn gebaseerd en niets anders zou zijn dan piramideverkoop. De markt is echter tegen Ackmann ingegaan, en bovendien is zijn aartsvijand, de activistische belegger Carl Icahn, Herbalife met succes gaan promoten. Op 22 november zei Ackman tegen Bloomberg TV dat hij ongeveer een half miljard dollar heeft verloren op zijn positie. Ackman kreeg weer een tegenvaller te verwerken nadat accountant PwC nogmaals de boeken van Herbalife doorlichtte en geen onregelmatigheden aantrof, waarop de koers omhoog schoot.
2. Weer een overwinning voor klokkenluider Edward Snowden. Een Amerikaanse rechter bepaalde op maandag dat het programma van de veiligheidsdienst NSA om gegevens van telefoongessprekken te bewaren waarschijnlijk in strijd is met de grondwet.
Op maandag meldde BBC News dat de NSA de handdoek in de ring zou willen gooien en Snowden amnestie in de VS zou willen aanbieden. In ruil hiervoor zou Snowden moeten stoppen met het lekken van gevoelige informatie. Volgens sommige berichtgeving zou Snowden, die in Rusland vertoeft, slechts 1% van alle informatie waarover hij beschikking heeft, in het openbaar hebben gebracht.
3. Uit een interview in de Financial Times met de topman van de Bank of Japan, Harihuko Kuroda, blijkt dat huishoudens zich geen zorgen hoeven te maken over het verlies van koopkracht als gevolg van de massieve monetaire stimulering die moet leiden tot jaarlijkse inflatie van 2%. Kuroda zei tegen de zakenkrant dat er pas echt sprake is van duurzame inflatie als ook de lonen stijgen. Premier Shinzo Abe heeft echter het zekere voor het onzekere genomen en is bezig met een campagne om Japanse bedrijven te porren eindelijk de lonen van hun werknemers te verhogen. Dat past in het beleid dat bestaat uit een combinatie van monetaire en fiscale stimulering die de economie op gang moet krijgen en deflatie moet uitbannen.
4. China’s voorraad aan Amerikaanse staatsleningen is bijna terug op het recordniveau van juli 2011, meldt persbureau Bloomberg. Volgens het persbureau had China in oktober 1,3 biljoen dollar aan Amerikaanse staatsleningen in portefeuille.
China vergaart het schuldpapier als gevolg van het beleid om zijn valuta ondergewaardeerd te houden ten opzichte van de dollar. Dagelijks verkoopt de Chinese centrale bank zijn eigen valuta en koopt er dollars voor terug. De dollars worden dikwijls belegd in Amerikaanse staatsleningen. Zodoende helpt de centrale bank het handelstekort dat Amerika met China heeft te financieren, en kan China zijn producten blijven slijten in de VS.
5. De Franse minister van Financiën Pierre Moscovici verwacht dat de op een na grootste economie in de eurozone een versnelling hoger gaat. Volgens Mosovici zal de economie in 2014 met meer dan 1 procent groeien en in 2015 met 1,7% tot 2,0%. Daarmee is de minister duidelijk optimistischer dan de consensus in de markt. Economen gepolst door persbureau Bloomberg verwachten groei van 0,8% in 2014 en 1,4% in 2015.
6. Zakenkrant The Wall Street Journal vraagt zich af of de geplaagde autofabrikant Peugeot wel een zogenoemde claimemissie van aandelen nodig heeft om zijn financiële buffers te versterken. Peugeot zou 3,5 miljard euro willen ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen, waardoor de belangen van bestaande aandeelhouders sterk zouden verwateren. De zakenkrant wijst er op dat de Franse autofabrikant prima toegang heeft tot de schuldmarkt (dus ook extra kan lenen in plaats van aandelen uit te geven), over afdoende kasmiddelen beschikt, en in 2015 eindelijk weer een positieve kasstroom zal boeken. Bovendien lijkt de Europese automarkt uit het diepe dal te komen.
7. De Zweedse centrale bank is overstag gegaan en heeft dinsdagochtend zoals verwacht de rente verlaagd van 1% naar 0,75%. In Zweden schommelt de inflatie rond de 0% en bedraagt de werkloosheid 7,5%.
Toch heeft de Riksbank steeds het monetaire beleid niet willen verruimen. De reden hiervoor is dat de centrale bank bezorgd is over het hoge schuldniveau in de private sector. Een verlaging van de rente zou met name huishoudens prikkelen om zich nog dieper in de schulden te steken, zo redeneert de centrale bank.
8. Het Centraal Planbureau verwacht dat de economie dit jaar niet met 1,25% maar met 1% krimpen. Het CPB houdt vast aan de voorspelling van een magere groei van 0,5% in 2014. De werkloosheid zal dit jaar iets lager dan verwacht uitkomen op 6,75% en volgend jaar stijgen naar 7,5% (volgens de internationale definitie die afwijkt van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek), onveranderd ten opzichte van de vorige raming.
9. Europese aandelenbeurzen zijn vanochtend met verliezen gestart na het herstel op maandag. Het blijft vandaag waarschijnlijk erg rustig, want handelaren zijn erg gericht op het rentebesluit van de Federal Reserve woensdag.
10. Volgens de laatste peiling van persbureau Bloomberg verwacht een aanzienlijke minderheid van ongeveer een derde van de geraadpleegde economen dat de Fed morgen een begin zal maken met een afbouw van de maandelijkse obligatieverkopen van 85 miljard dollar. Een meerderheid verwacht geen verandering.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl